Ovo je priča o zvučničkim stalcima koji su bili izrađeni od betona.


Ovako je nekad izgledao prospekt za naše zvučničke stalke :

Naljepnitza

Stalci

Text

Pocetak stranice

Poštovani audiofili,

Pred Vama se nalazi ponuda stalaka za zvučnike ''CROSSTALK'' !
Glavne karakteristike ovih stalaka su velika masa, nisko težište i vrlo kompaktna izvedba.
Kao rezultat toga dobiva se izvrsno odvođenje i umrtvljivanje vibracija same zvučničke kutije, a samim tim bolje iskorištenje zvukovnih potencijala Vaših zvučnika.
Materijal izrade je kvalitetno obrađen beton sa zavrđnom obradom u crnoj boji, a na raspolaganju su Vam tri dimenzije - 410 mm, 580 mm, 710 mm ili po narudžbi (350 - 710 mm).Gornja ploča je u standardnoj izvedbi medijapanska (staklo ili beton po želji),.Verzija s betonskom gornjom pločom praktički znači stalak izrađen u jednom komadu, što se približava slici o idealnim zvučničkim stalcima!
Kontakt sa zvučnikom je ostvariv preko ugodivih šiljaka ili gumica - prema Vašem izboru, dok je kontakt s podom u tri točke preko metalnih šiljaka.
Ako se dosad niste susreli s upotrebom betona u HI-FI tehnici, ovo je prava prilika !
U svakom slučaju, ne stavljajte svoje kvalitetne zvučnike na stolice i police - kupite ''CROSSTALK'' !

Opet stalci

Podaci o proizvodu:
 -stilizirana trostrana piramida, zaštićen model
 -audiofilski ručni rad
 -baza 280 mm, visina 350-710 mm
 -masa 13-16 kg
 -gornja ploča 180*180 mm ili 230*210 mm

Futer

Danas prospekt o našim stalcima uopće ne izgleda...ne radimo ih više.

Od početka 1992 do kraja 1994 proizvedeno je oko 180 pari stalaka. Nešto je izvezeno u UBIQ studio u Ljubljani, a uspostavljeni su kontakti radi izvoza u Austriju, Italiju i Mađarsku.
Vlastitim smo snagama prijatelj i ja počeli s doslovno 1 kunom (tj. 1 hrdom), i dizali proizvodnju na veću razinu. Uz to radili marketing, usavršavanje proizvoda, knjigovodstvo. Naravno da država to nije prepoznala pa su nas lijepo odrali s porezom kao neke kapitaliste već prve godine. Nakon toga, čisti prihod nam je bio kao neki dobar džeparac, pa smo tako prijatelj i ja morali nastaviti raditi u drugim (čitaj državnim) firmama. Drugih godina ista priča s porezima...probali smo doći do nekih kredita, ali nismo uspjeli. A kad se podvuče crta, zarada nedovoljna da bi se samo tome posvetili.

Izrada je zahtijevala jako puno sati ručnog rada. Proizvodnja se odvijala manufakturno, u našim stanovima i podrumima, ali ipak, stalci su bili popraćeni pisanim materijalima, brošurama, uputama i preprintanom ambalažom. Kooperanti su nam radili šiljke, kutije, , gumice, ploče iz stare hrastovine itd.... Vršili smo testiranja površinskih vibracija stalka pomoću vlastitog instrumenta za mjerenje vibracija površine (na bazi magnetne zvučnice), te planirali proširenje proizvodnje. U tadašnjim Hi-Fi člancima (jer stalnog Hi-Fi časopisa nije bilo), neovisne recenzije su bile vrlo dobre, jer je stalak sa svojom velikom masom, oblikom i neobičnim materijalom vrlo dobro vršio svoju funkciju.

Ja odustao - zaposlio sam se u švicarskoj firmi, što je od mene zahtijevalo povećani angažman, a prijatelj je nastavio s proizvodnjom stalaka, ali uz promjenu tehnologije i materijala. Stalci su sada bili napravljeni od umjetnog mramora i ta tehnologija je zahtijevala manje sati ručnog rada. Ipak, nakon nekog vremena i on je krenuo s nečim isplativijim - www.monel.hr, a CROSSTALK je ostao, sve u svemu, kao lijepa uspomena na "poduzetničke dane".