...a kako nam je bilo NG 2004 - "Red bure, red juga, red špeka"

(slike dio by Ivančica, dio by me), audio brodski dnevnik sniman je na malom kazetofonu s baterijama)

Opet smo krenuli iz Sukošana. Isti brod, ista ekipa. I opet cilj nam je Vis za Novu Godinu. Ove godine nismo puno vremena trosili u Kornatima, već ajmo prema jugu. Prema Drveniku. Opet jugo, nesto slabije nego prošle godine,...što drugo nego opet orca. Prvi dan lagano, ugodno jedrenje do Kaprija po max 15 čv juga.

Subota MP3

28

Ista ekipa...

zal

Na zapadu se gomilaju oblaci. Noćimo na Kaprijama, a pile je u već mlijeku. Drugi dan dalje na jug. Jugo pojačalo. Mjerimo 25-30 čv. 2. krat. Hladno, mokro, masno...

Nedjelja mp3

30

ekipa
Iako je jugo, temperature su niske.


jugoPred rtom Ploča...

Orcanje u jugo i nismo daleko stigli - do mirne luke Velog Drvenika. Liječimo rane kod Jere toplim čajem i rakiještinom s trideset trava. Jere kao Jere, maksimalno gostoljubiv, drugi dan ujutro pri odlaski smo ispraćeni uz zvuk brodske trube s Jerinog balkona. Kako smo se vec dva dobra dana izmučili od juga...mislili smo danas ćemo laganini, ali jugo je neumoljivo. Praona i treći dan.

jugos

Slavenovo mjesto na brodu nakon isplovljavanja iz Drvenika.

Power level nam pada...definitivno ne vrijedi forsati, nije regata. Kratko jedrenje, noćenje u Maslinici, pržene ribe za večeru, snaga nam se vraća. Magija Maslinice, vraća snagu. Sutra moramo biti u Rogaču da Davorin stigne na trajekt, jer je planirano da se vrati u Zagreb.

Ponedjeljak mp3

Ujutro pri isplovljavanju penjanje na jarbol - podigač glavnog jedra zaglavio, jedva se spušta, jedva se diže. Nakon par kugova po uvali Maslinice na jarbolu, u uvjetima bibavice nismo uspjeli srediti pa motoriramo do Rogača da stignemo na trajekt. Brzina slaba, jedva 3.5 čv, moramo stici u Rogač na vrijeme. Jugo i dalje puše i s ove unutarnje strane Šolte, valovi oko pola metra, ali slabo ide na motor.

U Rogaču smo sredili podigač. Kod zadnjeg spuštanja nam je preskočio iz bocela na vrhu jarbola i uglavio se taman pored bocela jer ima dosta mjesta uz bocel lijevo - desno. Pri kraju odglavljivanja podigača oprao me pljusak u stolici na vrhu jarbola. Lijepo, ali bar taj pljusak najavljuje uskori prestanak juga, nadamo se. Od sada pri spuštanju glavnog moramo biti oprezni da nam podigač ne poskakuje da opet ne iskoči.

Jugo ipak nije prestalo, iako je u slabljenju. Cilj je Milna na Braču. Orcamo sretni svi osim Slavena. Bojimo se da će nam naš legendarni kogo otkazati, ali nema sad natrag, na moru smo. Kako smo sredili glavno, skraćenim jedrima orcamo, pa nije Milna daleko. Split ne vidimo, u tamnoj izmaglici je. Tu i tamo izroni trajekt iz toga na putu prema Splitskim vratima. Orcanje se ipak odužilo. Kut u orcu loš. Krajem dana ipak u Milni. Lijepo smo se vezali točno kod crvene lanterne na rivi.

Utorak mp3

hoba

Slaven ne da je otkazao, već nam je nabavio veliku smrznutu hobu, koja će biti pripremljena idući dan, na staru godinu. Ovo su bili do sada najbolji trenuci, mirna luka, crne vine, predzadnji dan u godini. U Milni nam se pridružio Kristijan tako da smo brojčano opet popunjeni. Odustajemo do Visa za Novu Godinu, bit će dobar i Hvar.

Drugi dan jugo i dalje dere. Do Splitskih vrata bilo je ok, ali bilo nam je sumnjivo kad smo vidjeli da se čak i trajekt zavlači malo pod Brač da bi prošao kroz vrata. Vrijeme sunčano, vedro jugo, valovi lijepi veliki, dolaze kao i vjetar sad više s lijevog boka. Površina mora kao da je plastična, prekrivena celofanom, tako se sunce reflektira. Uz skraćena jedra, jurimo prema Hvaru bez velikih problema. Iza Pelegrina vjetar pada i manje je mora.

U samom Hvaru nismo se uspjeli vezat. Bibavica je jaka, lokalne barke su vezane na rivi i nema mjesta. Kao pravi boemi odlazimo u marinu Palmižana koja je zatvorena, ali pontoni su tu.

Srijeda mp3


palm

I to je naša Nova Godina 2004. Vezani u marini na zelenom otoku neobične ljepote. Kaktusi s drugog svijeta, njihovi cvjetovi, lovimo bugve, šetamo po otoku, valjda je tako u raju ako si bio dobar.Nakon Palmižane vrijeme se smirilo. Polako je okretalo na buru. Krenuli smo prema Visu, uplovili u Vis, natankali vode i isplovili prema Komiži.

Četvrtak mp3

Navečer smo guštali u Komiži, sreli jedne prijatelje, poveli ih na kratku plovidbu oko Biševa. Uspjeli smo pogledati i Modru i Medviđu spilju, vezati se u Poratu - Biševskoj luci i kako tko - popeti na vrh otoka, koji liječi rane velikog požara od prije 5-6 godina.

Petak mp3Na povratku iz Komiže prema Sukošanu, puše bura, ali jedrimo oko 6čv punim jedrima, prognoza je bura na udare 35-40 čv na sjevernom i dijelu srednjeg Jadranu. Mislim mogu oni i fulati. Kod hridi Mulo, ispred nas vidimo na moru kao da je netko povukao crtu. Je li to ide prema nama ili mi brže prema tome, ne znam, ali kratimo jedra još dok smo u slabijem vjetru. Odmah 3. krat.

U nekih 100-njak metara ušli smo iz slabog vjetra u buru - buretinu!! Opet orca! 

Zbrajamo se na brzinu, već smo se opustili, polako smo svi navukli ratnu spremu. Jedino Slaven kojem su one orca po jugu najteže pale, ostaje dolje. Viramo u tu buru, mijenjamo se često na kormilu. To je ta bura. Izmjerili do 40čv. Brrr orcat u zimsku buru...dnohla je. Di je ono jugo? Kako nam se Kristijan kasnije pridružio nekako mu najbolje ide na kormilu. Navečer pristajemo u Kaprije. Još se sjećam osjećaja kad nakon naporne orce vidiš Kaprije tu je blizu i svaka minuta nikako da prođe. Hladno je, umorni smo. Odjednom osjetiš kako vjetar lagano slabi, mora je manje, kako sve više ulazimo u zavjetrinu otoka. Na pamet odmah dolazi topli čaj s medom i rumom. mlijeko s medom i ostale fine stvari, samo se teško odlučiti što je bolje. Nakon pristajanja u Kaprijama ipak prvo je bila travarica...

Subota mp3

Nakon Kaprija, drugo jutro, bura je slabija, vedro, sunčano. U Vodicama smo ostavili Kristijana, a onda u rano popodne vezali se u ACI marini u Jezerima. Zadnji dan, prošli kroz Tisno sve popraćeni ne prejakom burom. U Tisnom smo bili popraćeni i ljutitim pogledima ljudi koji su čekali u autima dok se most dizao samo za nas. Nije sezona, pa su nas lagano mrzili zbog dizanja mosta. Guštali smo na zubatom suncu, pa je napokon naš najbolji kogo došao na svoje i punio baterije odmarajući za kormilom. 

Nedjelja mp3

17

23
Ponedjeljak mp3

Sve u svemu, prekrasni dani puni muškog (nešto ženskog) jedrenja, friške ribe ulovljene na amatersku panulu, glavonožaca s krumpirima i jutarnje travarice za buđenje i zagrijavanje...